Guriby – Årets bedrift 2017

Elektroentreprenør Guriby AS ble kåret til "Årets bedrift" i Bærum

Overrekkelsen skjedde under en seremoni i mars på Bærums Verk.

Banksjef Arild I. Pedersen i Nordea delte ut prisen. Det er 36. gang prisen deles ut.

– Det er en stor ære å få prisen. Jeg skjønner det ikke helt, sier daglig leder Morten Guriby (62) fra Vøyenenga.

Engasjement på flere fronter

Juryen hadde flere argumenter for å gi prisen nettopp til Rud-selskapet. En av disse er sosialt engasjement i forhold til det å ansette lærlinger.

På 30 år har elektromontørselskapet på Rud tatt inn 40 lærlinger.

Juryen peker også på at selskapet har klart å bli en lokal sterk merkevare innenfor elektrobransjen. At selskapet er engasjert innenfor det å forebygge arbeidskriminalitet og at Guriby synlig har engasjert seg i lokal næringsutvikling, spesielt innenfor området Vøyenenga/Skui og næringsparken på Rud er også en del av juryens begrunnelse.

I juryen sitter to representanter fra Nordea, næringssjef Tore Gulli i Bærum, direktør Ane Maria Mjaaseth i Bærum Næringsråd og administrerende direktør i Budstikka, Terje Tandberg.

Det er Guriby som eier firmaet gjennom firmaet Guriby Invest AS.

– Som å drive idrett

– Hva motiverer deg?

– Det blir litt som å være en idrettsutøver egentlig. Noen ganger taper man – andre ganger vinner man, sier Morten Guriby.

Han beskriver firmaets hverdag som spennende og variert.

– Vi tar jobber i alt fra fjøs til kirker. Det er mye boligprosjekter, men også store idrettsanlegg med flombelysning. Nå ringer mange angående elbillader i boliger og borettslag. Det viser bare variasjonen, mener han.

– I 2017 omsatte selskapet for rundt 36 millioner kroner. Regnskapet er ikke klart, men vi regner med å få rundt ni prosent (cirka 3 millioner kroner i overskudd), sier Guriby.

Tøft marked

– Hvordan er markedet nå?

– Det er tøft. Det er mange om benet. Flere er store og vi regner stort sett på jobber knyttet til totalentrepriser, der store entreprenører sitter og har kontrakten, sier Guriby.

– Og vi ser også en økende trend til mange utleiefirmaer som hyrer inn billigere arbeidskraft. Dette gjør konkurransen enda tøffere.

Han er vant til at det går opp og ned.

– På slutten av 90 tallet var det resultatmarginer på mellom 15 og 20 prosent. Det var flust å gjøre. Så var det fullstendig bråstopp i 1993, sier Guriby.

– Akkurat nå er det veldig stille i januar. Men vi satser på å lande flere oppdrag fremover. Et stort håp er å lande en rammeavtale med Bærum kommune. Det vil bety veldig mye for oss. Det er også flere andre jobber vi håper på å lande.

Tøffere rammevilkår marked

Men Guriby sier rammevilkårene er tøffe og konkurransen stor.

– Det er blant annet slik nå at nye konkurranseregler gjør at vi ikke kan regne på elektrojobber med et annet firma dersom en av oss kunne tatt jobben alene. Det vurderes som prissamarbeid. Det gjør jo ting ekstremt vanskelig. Det gjør at enkelte kunder heller tyr til utleiefirmaer som leier inn rimelig arbeidskraft fra utlandet. Vi har jo et åpent arbeidsmarked så det er ikke forbudt, men på den måten undergraver vi opplæring og rekruttering til faget, mener Guriby.

– Hvordan har dere klart å holde det gående i alle disse årene?

– Trofaste kunder og pålitelige ansatte er hovedårsaken. Vi er ganske nøysomme og har penger på bok. Det er greit å ha en buffer i dårlige tider, sier Guriby

Større oppdrag lokalt

– Hva slags større oppdrag har dere hatt i Asker og Bærum?

– Vi har hatt mange og varierende oppdrag, hundrevis av boliger og leiligheter, skoler, idrettsanlegg og nå sist det elektriske på 92 leiligheter for Skanska og Obos på Fornebu. Mange kunder har fulgt oss helt fra 50–60 årene da faren min hadde Lommedalens Elektriske AS. Det er dette som gjør det så spennende og som gjør at det er så gøy å gå på jobben hver dag, sier han. FIKK PRISEN: Morten Guriby (i midten) sammen med sønnen Ola-Petter Guriby (t.h.)
 fikk overrakt prisen "Årets bedrift" av banksjef i Nordea, Arild I. Pedersen. Foto: Karl Braanaas

PRISEN OG VINNEREN

Prisen «Årets bedrift» ble delt ut av Nordea for 36. gang i år.

I juryen sitter representanter fra Nordea, næringssjefen i Bærum, direktøren i Bærum Næringsråd og administrerende direktør i Budstikka. Formålet er å gi anerkjennelse til bedrifter eller institusjoner som siste år har gjort en ekstra innsats for å fremme næringslivets interesser i Bærum.

Begrunnelsen for å gi prisen til Elektroentreprenør Guriby AS er blant annet at bedriften har hatt et sosialt engasjement for å ansette lærlinger. Selskapet tar også i mot utplasseringselever fra videregående skoler flere ganger i året. Prisvinneren har også klart å bli en lokalt sterk merkevare og har engasjert seg i lokal næringsutvikling. Firmaet holder til i Løxaveien på Rud med 24 ansatte.

1. august i fjor fylte bedriften 30 år. Elektroentreprenør Guriby AS ble stiftet i 1987 av Morten Guriby og hans far Bjørn Guriby. Bjørn Guriby startet som læregutt hos Høvik Elektriske i 1942. I 1958 startet han og Torgrim Trulsrud opp Lommedalen Elektriske. Elektroentreprenør Guriby AS ble så stiftet i 1987 etter en fisjon fra Lommedalens Elektriske AS.

I 2008 kjøpte Guriby AS opp Elektrokontoret AS i Oslo.

Morten Guriby har hatt jobb som daglig leder siden starten i 1987.

Adresse: Løxaveien 11, 1351 Rud • Telefon: 67 17 78 50 • Mobil: 950 37 338 • E-post: firmapost@guriby.no